Лейбълс Тек е официален представител на принтерите за печат на етикети Zebra
08/11/2017
Как персонализираните етикети добавят стойност за потребителя
29/11/2017
Show all

Въведения в GTIN номерацията на баркодовете

Правила за съответствие с GTIN

(продължение от “Какво е GS1”)

GS1 предоставя добра информация в “Въведение в GTIN”, който можете да изтеглите тук. В днешния материал ще обобщим само някои от ключовите моменти.

В зависимост от дейността на компанията и страната, в която развива дейността си, дължината на GTIN може да бъде 8, 12, 13 или 14 цифри. В много от случаите, когато се използва софтуерна апликация, GTIN винаги се изписва с 14 цифри. Независимо дали дължитана ще е 8, 12 или 13 цифри, към дължитата им се добавят нули в началото за да се постигне максималната дължина от 14 цифри.

 

Всеки продукт и сътветсващото  ниво на опаковане се нуждаят от уникален GTIN

Логично е всеки продукт, който дадена компания продава да има свой уникален GTIN, тъй като според стандарта GS1, всеки уникален GTIN предоставя данни, които се проследяват в мрежата за доставяне.

Има два начина, по които да стане унифицирането с GTIN (възможен е трети начин, който да позволи и методи за комбиниран подход), както е показано на схема по-долу.

 

На схемата е показан продукт е опакован в кашон, 12 кашона биват опаковани например в сандък, и съответно 20 сандъка биват опаковани върху палет. Всеки кашон, сандък или пален е необходимо да има свой уникален GTIN номер.

От дясната страна скиците можете да забележите, че е възможно да се запази един и същ Item Reference Number и да се използва да се използва различен Indicator Digit за нивата на опаковане. Би било възможно и обратното действие – Indicator Digit да използва нули, а всеки  Item Reference Number да е уникален.

GS1 стандартът не се интересува за възможните комбинации, стига да се предостави уникален  GTIN номер за всяко едно ниво на опаковане.

 

 

 

Правила за цифрови индикатори

Едно от основните правила е да се запази Indicator Digit, освен ако не става въпрос за нивата на опаковане на продуктите.

Винаги използвайте 0 за  Indicator Digit за различни продукти в едно определените нива на опаковане. Например – една опаковка съдържа 2 различни продукта, към които е изграден уникален GTIN, следователн0 опаковката е нужно да бъде маркирана с GTIN-14 баркод с нов Item Reference Number.

Indicator Digit 9. Докато 0-8 може да се използва за нива на опаковане,

Indicator Digit 9 е запазен за елементи, които варират в тегло или размер. Добър пример за това можем да видим напримев в супермаркета, където всеки щанд за дадени продукти е маркиран с различен UPC баркад.

Когато GTIN трябва да бъде етикетиран в случай на доставка, GS1 позволява използването на баркода Interleaved 2 of 5 (ITF-14).

В стандартът  GS1 този баркод се използва само за кодиране на a GTIN и винаги е 14 цифри.

Другите структури на GTIN; GTIN-8, GTIN-12 и GTIN-13

могат да бъдат кодирани чрез поставяне на нули в ляво от основния номер, за да бъдат унифицирани до GTIN-14.

ITF-14 може да бъде баркод с относително ниска плътност и да бъде отпечатан на широк спектър от принтери за етикети, включително мастилено-струйни, лазерни и термотрансферен принтери с ниска резолюция. Може да използвате един от профисионалните ни баркод принтери, които може да разгледате тук и тук.

При определяне на печатащото оборудване за ITF-14, може  да се предположи, че баркодове с по-висока плътност, като Code 128, които е вероятно да бъдат

отпечатани в бъдеще е добре да се подходи към избора на професионален баркод принтер.

Добавяне на повече данни – GS1 128

Концепцията на GTIN номерацията се е доказала в световен мащаб като най-добрия стандарт за определяна на SKU и други, но това има и своите ограничения.

Този стандарт не е в състояние да идентифицира отделен случай на доставка, чрез корабоплаване, уникално медицинско устройство, гама от артикули, направени с

един и същ номер на партидата, или един уникален палет. В такива случаи е необходимо да се добяват още данни, които да помогнат в индентифицирането на изброените по-горе случаи.

За да бъде постигнато това, GS1 са създали нов тип баркод който да съхранява повече информация в баркодовете, интегрирани в GS1 баркодете.

За него може да научите повече в следващата ни статия!