Как персонализираните етикети добавят стойност за потребителя
29/11/2017
Сервиз от Лейбълс Тек на територията на цялата страна
14/12/2017
Show all

Как Kока Kола се възползва от етикетите на бутилките си, за да бъде близо до потребителя

Техническият екип стоящ зад популярния модел “Сподели Кока Кола” и Bow Label (компания специализира в изработката на бижута) обединиха сили за популязират етикетите на Кока Кола сред любителите на силната музика  по иновативен начин, а именно чрез превръщането им гривни.
Екипът стоящ зад иновациите в голямата компания за безалкохолни напитки, забелязва, че oрганизаторите на големи музикални събития в Румъния използват гривни като билет за вход.

Кока Кола Romania и McCann Bucharest започват да разработват лесно отлепящи се етикети от бутилките на Кока Кола, които лесно се превръщат в гривни, които им позволяват присъствие на едни от най-големите музикални събития в страната. Феновете сканират през смартфоните  промоционалния баркод на етикетите, за да разберат, дали получават билет за събитието.

Шарените гривни имат живот и след музикалните събития. Румънските тийнейджъри колекционират тези гривни от събитията и това се превръща в абсолютна мода.

Идеята е представена от  мениджъра на иновациите в Кока Кола Грегъри Бентли, работещ в тясно сътрудничество с инженерите на Кока Кола Румъния. Бентли е бил в основата на много нововъведения на марката, включващи модела “Сподели Кока Кола”.

Първоначалната идея е да вмъкнат гривната в етикета на бутилките, но това от своя страна е твърде времеемко и излиза скъпо за производствените и креативните отдели. Така те започват да разработват гривна, която да бъде направена от етикета.

Проектът е одобрен, но екипът е осъзнал, че подобно нещо не е правено до сега и са били нужни проучвания на много алтернативни варианти, за да стигнат до това решение.

Какви са изводите

Работейки в тясно сътрудничество с инженерните и оперативните екипи на местно ниво, CCHBC Румъния и доставчикът на етикети – Rodata, екипът бързо разбира и се съгласява с метода на печат и довършителните технологии, като тясно следва стъките от наградения проект на Bow Label. Rodata са работили с Бентли в кампанията му “Сподели Кока Кола”.

Както и при проекта Share-a-Coke, от жизненоважно значение е да няма промяна в работния поток на бутилиращото предприятие. Онсновния ключ към дизайн концепцията е частичната перфорация и използването на специален здрав филм, който не се къса.

Когато в началото започват тестове по контрол на качеството, гривната е издържала 3 седмици, като през това време Бентли е участвал в два маратона и е пътувал до Япония по бизнес ангажименти.

През първата година от излизането на бял свят на гривните от етикетите на Кока Кола, са навлезли в производството на етикетите, две различни версии и три размера.

Как етикетите на Кока Кола се превръщат в символ на автномност?

Франчайзинг бизнес модела на Кока Кола дава на всеки производител на етикети и бутилки изключителна голяма автономност откъм производствен процес. Свободата на действие за произвосдството на етикетите и бутилирането на напитката, не е била залагана никога до сега в бизнес модела на компанията. Заедно с продуктовия мениджъr на Кока Кола за ЦИЕ и фирмата изпълняваща поръчките по изработката на самите етикети Родата, компанията постига огромен успех в иновацията си – едва 8 месеца от началния старт на проекта до пускането му на пазара.

Трябва да отбележим, че един от най-важните процеси свързан с проекта е осигуряването на сигурност в проекта. Всеки печеливш етикет е изключително важен и е било необходимо да усигурят защита на самите етикети. Представете си, че един младеж влиза в магазина и отлепя и сканира етикета, за да види дали печели – това би била изключително голяма загуба от самия проект. Именно поради тази причина потребителите е нужно да оформят етикета около китките си във формата на гривна, за да разберат дали са печеливши. Друго важно нещо е, че когато гривната бива премахната, цялата информация е четима на етикета.

 

Източник: http://www.labelsandlabeling.com