Въведения в GTIN номерацията на баркодовете
16/11/2017
Как Kока Kола се възползва от етикетите на бутилките си, за да бъде близо до потребителя
12/12/2017
Show all

Как персонализираните етикети добавят стойност за потребителя

Рекламните етикети и добрия дизайн на опаковките се използват от брандовете като средство за привличане на повече клиенти, докато персонализираните етикети, добавящи стойност са изключително силно оръжие за ангажиране на потребителите с бранда,

Проучвания сочат, че добрия дизайн на етикетите и опаковките на продуктите, могат да доведат до сериозно покачване на продажбите на дадена стока. Празниците и големи спортни събития, също са една предпоставка за увеличаване продажбите на продукти.  Именно поради тази причина брандовете се стараят да добавят повече продукти с промоционален, празничен или специално израбран за дадено събитие дизайн на етикетите и опаковките си.

Nielsen наскоро проведе проучване на пазара изледвайки дизайна на опаковките на различни марки и ефективността им. Изследването показва, че добрия дизайн на опаковката е единственият маркетингов инструмент, който достига до 100% от потребителите. Според Nielsen това е т.нар. “момент на истината”, където между 50 и 80 % от хората вземат решение за покупка.

От Nielsen също така съобщават:

“ Виждаме много успешни примери с рекламите на Кока Кола, Кит Кат, където например празничните етикети и опаковки на продуктите, генерират ново усещане към бранда. Основното нещо, което прави рекламните им материали (етикети, опаковки) толкова успешни е персоналната връзка с крайния потребител”

Всъщност, производството на тематични етикети е изключително използвана стратегия от пивоварите, при представянето на нов вид бира. Според асоциацията на пивоварите в Северна Америка, това довежда до покачване на годишните продажби с около 17 милиона долара.
Персонализираните етикети и опаковки са топ тенденция за собствениците на брандове, които се стараят силно да ангажират личното усещане на потребителите с продукта.

Както по-горе споменахме промоционалното етикетиране и опаковане на продуктите на Кока Кола, съместно с рекламните кампании за споделяне на продукта, са пример за рязкото покачване на продажбите на компанията за първи път от десетилетие насам. Друг пример е опаковката на познатите и на нашия пазар бисквити Орео – цветна и привлекателна опаковка, специално изработена за да ангажира потребителите с настъпващи празници.

Също така Parra Chocolate – изключително известна марка с дългогодишни традиции в производството на шоколад в Израел – достигнаха до решение за тотален ребрандинг на етикетите и опаковките си, като основната им цел е да покрият аудитория от потребители на възраст межди 18 и 34 години. В последните години марката среща сериозни проблеми в битката с вносния шоколад в страната. На опаковката на самите шоколади Parra Chocolate също е изобразена крава като символ на компанията (за справка такъв символ стои и на шоколадите Милка), което поставя пред огромно изпитание маркетинговия отдел на фирмата. Дилемата е сведена до това дали тотално да променият визията на опаковките, като изцяло премахнат емблематичната кравата или да изградят тотално нова визия за опаковките.Така Strauss Group се обръщат към Ilan Print, фирма съсредоточена в изработката на етикети и опаковки, за да отпечата 1 милион уникални етикета за еднократна популяризация по всички рекламни канали.


“В Израел, всеки израства с дадена марка продукти” казва вицепрезидентът на маркетинговия отдел на Ilan Print, Еран Фрийдман. “Брандът трябва да говори на младото поколение. Именно за това е нужно брандовете да направят нещо, с което младата аудитория ще се ангажира с тях”.
Зад целия процес на работа Ilan Print работят денонощно в продължение на 10 дни за изпълният проекта за генериране на 1 милион уникални етикета за бранда. (това е възможно с дигитални машини за печат на етикети, като Trojan 2 в комбинация с GM DC330 и софтуер Navigator RIP)

 

Strauss Group прави стъпка напред като тотално превръща стандартния дизайн на опаковката в произведение на изкуството, което дава възможност на потребителите да направят от опаковката оригами крава, която е символ на марката.

 

 

През януари 2016, Strauss Group използват всички маркетингови канали – телевизия, реклама, билбордове и социални мрежи за да популязират опаковката с оригами кравата. Същевременно компанията насърчава потребителите да публикуват и тагват снимки на оригами кравата, изработена от опаковките им във Фейсбук, Инстаграм и по този начин да печелят награди.

Фрийдман заявява следното: “ Когато си печатар и се захванеш с подобен проект, това означава, че ти не си един многото дигитални печатари, ти оставяш следа в индустрията. Обичам да казвам на потребителите: “Ние не сме просто печатари, ние добавяме стойност за нашите клиенти. Ние създаваме нещо повече от продукт с различни цветове върху хартията… Това дава ясен сигнал в нашите клиенти, че ние правим нещата да бъдат уникални”

XY проектът

Когато Strauss Group започват да използва по иновативен начин опаковката, за да съживят бранда си, много компании започват да се съсредоточават в изработката на етикети и опаковки, за да промотират продуктите си.

Multi-Color England  започват да изграждат персонализирана кампания наречена “XY”, като изпращат бутлки с вино с уникални етикети, на 1000 от своите потребители. Кампанията има за цел да покаже дигиталните способности на компанията в изработката на етикети. (много подходящи за тази цел са принтерите за цветни етикети KIARO).

Paul Piper, дигитална маркетингова агенция ситуирана в Англия заявява следното: “Ние сме предимно флексо печатница, но искаме да покажем чрез различни и иновативни кампании на какво сме способни”.

Агенцията си сътрудничи със своя партньор Studio Parr, специализирани изцяло в сферата на дизайна, за изработката на етикети с уникален дизайн. Компанията е изцяло съсредоточена във флексографското печатане за XY проекта си. MCC England заедно с Studio Parr вземат CMYK мастила за флексо процеса и добавя към тях непрозрачни цветни лакове, за да създаде представа за движение на течност в отпечатаните етикети. “Искахме да създадем усещане, че всичките ни етикети са изработени изцяло на ръка, въпреки, че използваме флексо преси. Крайният вид наистина е уникален и изглежда прекрасно” заявяват компаниите.

Противоположно на Ilan Print, които използват Mosaic software, MCC полагат големи усилия за да създадат чувство на движение в хилядата си различни етикета, като същевременно, компанията номерира етикетите на вината си и поставя имената на потребителите върху тях. Също така различни рекламни брошури и печатни материали биват изпращани заедно с бутилките вино.


Не само визуалната интеракция с бранда е зашеметяваща, но и интеракцията на крайния потребител с продукта и впечатляваща. “Всичко това беше с цел персонализация и конекция на потребителите с бранда ни, като накарахме всеки един от тях да се чувства специален”.