5 причини, поради които QUICKLABEL е най-доброто решение за принтиране на етикети за етерични и фармацевтични масла.
07/08/2017
Лейбълс Тек е официален представител на принтерите за печат на етикети Zebra
08/11/2017
Show all

Какво е GS1 и защо е толкова важен за бизнеса?

Какво е GS1 ?

Може би много от вас не са чували за съкращението GS1 и в тази статия ще ви запознаем подробно с него. GS1 – това е стандарт, който управлява глобалната система за електронен обмен на данни по веригата за снабдяване. Във веригата за снабдяване от своя страна са всички участници в обмена на информация като например производители, търговци, медицински заведения, превозвачи, регулатори и още много други. Целта на стандартите GS1 са, да обединят в едно потока от данни, което да позволи максималната ефикасност на движението на стоки, продукти, услуги и информационни данни и да позволи на бизнеса да направи една по-добра еко система за търговия.
Пряко свързани с концепцията за GS1 са баркодовете, които ежедневно откриваме по различни продукти. Различните видове баркодове съдържат в себе си информацията, която е необходима за да се идентифицира дадено нещо – било то, продукт или услуга.
Добра отправна точка за анализиране на възможностите на стандарта GS1 е GTIN или Глобаните номера на търговските единици. Когато искаме да продадем продукт е нужно добре да идентифицираме бранда си в глобалната система за елетронен обмен на данни. За да направите това е нужно да използвате баркод, GS1 префикс на вашата компания, GTIN или GTIN-14 ( 14 цифров код, според който се идентифицират търговските носители в различните нива на опаковане.

На картинката са показани различните видове GTIN номера.
Тези баркодове се използват най-често по продукти за ежедневна консумация, като храни, напитки и други. Повечето продукти разполагат с тъй наречния UPC-A код или GTIN – 12.

Как се разчитат UPC-A баркодовете?

 

UPC-A баркодовете са познати на всички ни, отпечатани са на почти всички продукти, които ежедневно купуваме. В този баркод са 4 разнични информационни единици с фиксирана дължина от 12 цифри. Нека да разгледаме по-подробно всеки един всяка една от информационните единици.

 

  1. Number system digit ( оградената с червено 0 на снимката) – тази цифра се залага от производителя на продукта и обозначава нивото на пакетиране: 0 за индивидуален продукт, 1 за групова опаковка, 2 в случай на определен вид доставка, 3 за палет и т.н.
  2. GS1 company prefix (Manufacturer ID Number) – Това е уникален идентификационен номер за производителя, който се определя от GS1. GS1 company prefix е с различна дължина, като тези с малка дължина обикновено са по-скъпи, тъй като оставят повече свободно място за Item Number.
  3. Item reference (item number) това е частта от баркода, която е предвидена за индивидуален номер на всеки продукт, който компанията продава. Възможните цифрови комбинации тук варират, в зависимост броя цифри присъстващи в GS1 company prefix
  4. Check digit – последната цифра от номера на баркода е цифра, която компютър проверява дали е правилно структуриран баркода.Очаквайте съвсем скоро още полезна информация за GTIN и GS1 системата!

Може да видите продължението ТУК