важността на етикетите в бизнеса
Проучвания показват важността на етикетите и опаковките
14/02/2018
Пазарно проучване за ръста на етикетния бранш от Лейбълс Тек и Mintel
01/03/2018
Show all

Пазарна информация от FINAT и Лейбълс Тек

Етикетите играят критична роля в маркетирането на даден продукт – неговата идентификация, популяризирането на бранда и логистичната дейност. В допълнение предлагат на потребителите жизнено важна информация за продукта и доверието, който той вдъхва. Дизайнът на етикета върху опаковката на продукта рефлектира пряко върху посланието и идентичността на марката и същевременно може да подобри визуалните възприятия за продукта.

 

Позовавайки се на маркетинговите изследвания на Smithers Pira публикувани през 2016 година, икономическите промени, промените в начина на живот на потребителите и фокуса върху устойчивите опаковки ще доведат до умерен растеж от 5.4% на годишна база в бизнеса с производство на етикети, като достигнат ниво от 44.8 милиарда долара в периода до 2021 година.

 

Анализите на  Smithers Pira, показват, че растежа на този пазар е продиктуван от няколко фактора – икономически, социален, демографски, потребителското търсене и нарастващото присъствие на големи вериги за търговия на дребно. Сравнително ниската цена, за която етикетите могат да бъдат заменени или променени, на базата на постоянно засилващата се нужда от баркодове и други вторични приложения на опаковките, които подпомагат безопасността на храните и съответствията с фармацевтични продукти, също подпомагат пазарния растеж.

 

Устойчивото опаковане и етикетиране също са с нарастваща популярност, тъй като фокусът на собствениците на големи брандове е  намаляване общото количество парникови газове, което се отделя при производстовото, сочи още проучването на Smithers Pira. Веригите магазини и собствениците на брандове реагират на искането на хората, занимаващи се с анализа на изчерпване на природните ресурси и промените в климата, да се намали използването на подобни източници за  производството на етикети и опаковки и да бъдат същевременно “eco-friendly”.

 

Нарастващият тренд за устойчиво етикетиране и опаковане означава, че етикиетите без подложка (release liner) стават все по-популярни, защото по този начин се елиминира нуждата от нерециклируемите подложки. Липсата на носещ материал пък от своя страна спомага за бъзрзо и лесно отпечатване. Технологиите без подложка също предлагат пълноцветност, високо качество на изображението, заедно с опция за принтиране на гърба на етикета, в случай, че искаме да правим промоции, да вкарваме купони за отстъпка или пък просто за даден вид инструктаж за използване на стоката. Също така предимство на този тип етикети е, че премахва загубите и редуцира разходите свързани с производството.

 

Jules Lejeune, управляващ директор на FINAT, допълва:

 

“ Светът на “етикета” се разраства по всякакъв начин и във всяка посока. Днес един етикет не обхваща само информация за иденфикация на продукта, но и също увелищаващ се обем от регулаторна информация и доставя идентичност на марката, по начини, които не сме си представяли преди 10 години – чрез персонализиране и променящи цвета си етикети и QR кодове. Усложняването в продуктовата оторизация и защита са важна и допълнителна особеност. Това са области, за които FINAT се ангажира, като поднася постоянно нужната информация на членовете си, за промените в технологичен аспект; върху представянето на техните интереси по правни и регулаторни въпроси и върху продължаващата програма по установяване на технически изследвания.”

 

“Нарастващата сложност на “етикета” до голяма степен се обуславя от развитието на преобразуването на технологиите, които използват част от членовете на FINAT. Нашето FINAT RADAR маркетингово проучване на територията на Европа посочва, че в следващите години очакваме да видим непрекъснато усъвършенстване на цифровите възможности и в хибридните аналогови / дигитални преси, съчатани с усъвършенствани състави на мастилата, предлагащи специфични високоефективни функции – например, за печат без опасност за храните и без миграция на мастилата. LED фиксирането на мастилото ще се увеличи значително през следващите година-две.”

 

Цифровият печат на етикети направи продуктите мултифункционални. Членовете на FINAT подвърждават, че дължината на печатния тираж сега е около 1500 линейни метра и тази низходяща тенденция продължава. Всъщност над 55% от брандовете предвидиха, че обема на поръчваните етикети ще се увеличи в следващите 2 години. Докато около 20% от собствениците на марки, които анкетирахме, заявиха, че понастоящем не използват цифров печат в производствата си, но все пак искат техните доставчици на етикети да имат дигитални възможности и да ги вкарат в прудктовите си линии. “

 

“Европейските брандове също ще продължат да изискват високо качество за етикетите си на по-ниски цени от техните доставчици, и все повече се стремят към развиващите се икономики като Унгария, Чехия, Полша и Словакия като жизнеспособни канали за снабдяване с етикети. Нещо повече, нашето последно RADAR проучване потвърди, че повече от 70% от тях няма да преминат от самозалепващи етикети към другатехнология в следващите 12 месеца.”

 

“Устойчивостта ще бъде основна тема в дневния ред на цялото предлагане по веригата за доставки. Управлението на загубите в процесите ще бъде основната грижа на FINAT и нейните дъщерни асоциации по целия свят.”

 

Ето защо ние от Лейбълс Тек постоянно следим развитието на новите технологии в сферата на дигиталното производство на етикети и подпомагаме нашите клиенти с внедряването им в техните производства. За повече информация относно наличните технологии и машини, можете да разгледате сайта ни или да се свържете с нас на посочените по-долу координати.

office@labelstech.com

Или използвайте контактната ни форма.