Пазарна информация от FINAT и Лейбълс Тек
21/02/2018

Mark Andy Inc. в България, представлявани от Графтек ООД

19/01/2021
Show all

Пазарно проучване за ръста на етикетния бранш от Лейбълс Тек и Mintel

Тенденциите в етикетния бранш в следващите няколко години обещават сериозен ръст в търсенето и производството на етикети от около 5.4% на годишна база. Тази прогноза обявена от FINAT е поредната предпоставка да вярваме в нарастващото търсене на етикетни принтери за малките и средни предприятия. Но дали това е достатъчно окуражаващо или субектите в двата края на веригата за доставки са поставени пред сериозно изпитание?

 

Справянето с увеличаващите се обеми ще наложи на собствениците на брандове да подменят изцяло производствените си линии, за да отговорят на очакванията на потребителите си. Така потребителският интерес и потребителското взаимодействие с брандовете оказва един същински натиск пред бизнеса.

 

Собствениците на брандове търсят качество и последователност на продукцията, като особено залагат на цветовете, добавената стойност посредством креативност, което пък от своя страна включва и вкарването на смарт етикети в продуктите, за да се гарантира, че техните все по-многобройни продукти се открояват и дават стойност на  потребителите. В допълнение на това пък един бранд има нужда от опаковки и етикети, които пасват на продуктите, за да доставят нужното изживяване и разбира се да бъдат максимално безопасни. Това важи особено за опаковането на храни и чувствителни продукти, при които е от огромно значение да отговарят на всички заложени изисквания за съотвения тип продукт. Тъй като разпространението на фалшиви стоки, продължава да бъде съществен проблем за собствениците на брандове, печатниците, предоставящи по широки и смарт възможности за печат, позволяват да защитят стоките си и също да укрепят връзката си с притежателя на бранда.

 

Малко факти за потребителското мнение относно опаковъчния и етикетния сектор

 

  1. Крайния потребител обръща по-голямо внимание на етикетите за храни и напитки и внимателно проучват съдържанието върху етикета, много повече от преди. ( Проучване на Хартман Груп)
  2. 36 % от потребителите във Великобритания смятат, че уникалния дизайн върху опаковките на хранителните продукти, прави самият продукт по-привлекателен. В целевата група 16 – 24 години има ръст от 53 % към това мнение. (Проучване на Mintel GNPD)
  3. 19 % споделят, че използват етикета за да се информират за съставките пряко свързани с тяхното здраве. Това е покачване с около 15 % спрямо последните 5 години (Данни от Hartman Group)
  4. 62 % от участниците в проучване на Clemson University, казват, че метализирания етикет привлича значително тяхното внимание в сравнение с етикетите направени от хартия, матов филм, бял гланцов филм, крафт етикети и прозрачен филм.
  5.   46 % от купувачите смятат, че метализирания етикет върху продукта го прави по-скъп в сравнение с крафт етикети и прозрачен филм. (Проучване отново на Clemson University)
  6. 47 % от анкетираните британци на възраст под 25 години, вярват, че висококачественото опаковане и висококачествения продукт вървят ръка за ръка, докато едва 16% са на противоположното мнение

 

Коментари от организацията за пазарни проучвания Mintel

 

Според Дейвид Лутенберг, директор опаковъчни дейности за цял свят, от Минтел, хората, които често пазаруват в големите вериги магазини, очакват да видят на етикета на продукта широк спектър от информация освен името и основните продуктови данни. Това е изключително голямо предизвикателство поставено пред графичните дизайнери, които от своя страна е необходимо да отговорят на гореспоменатите очаквания, така че продукта да запази своята идентичност. Потребителкото желание и изградените навици, дават насока за това къде по самия продукт да бъде поставена така нужната информация, което пък от своя страна е голям плюс при изграждане на дизайна на продукта, така че да бъде максимално релевантен за крайния купувач.

 

Покачващият се интерес на купувачите да научават информация касаеща пряко тяхното здраве като например съставките на продукта, използваемостта на продукта и т.н. но под формата на визуални, а не текстови сигнали. Около 50% от потребителите споделят, че винаги четат информацията върху опаковките на продуктите преди да ги закупят. Един на всеки 10 пък минава с бърз поглед продукта за да добие нужната информация. Тук обаче трябва да споменем, че това е целевата група от анкетирани хора е на възраст 18 – 34. Именно поради тази причина Минтел смятат, че семплото визуално  представяне на продукта e оновен фактор за налагане на бранда.

 

Една трета от по-възрасните смятат, че висококачествената опаковка индикира, че продуктът в нея е също с високо качество, като подчертават важността на естетиката при дизайна! Визуалнота представяне на опаковката също играе много важна роля в продуктовото възприятие на подсъзнателно ниво. При по-младите потребители при желание за покупка, визуалната индикация за продукта на ниво опаковка е с по-голям шанс отколкото при по-застаряващото и закостеняло поколение. Поради това дизайнът на опаковките е от първостепенно значение за хранителните продукти, където основния таргет са подрастващите.

 

Около 43% от потребителите смятат, че продуктите с homemade опаковки (било то наистина направени в домашни условия или имитират такива) създават впечатление за по-натурален продукт. Стилът и начина на опаковане могат да помогнат за облекчаване на загрижеността на потребителя отностно изкуствените съставки в продуктите. Това е изключително откритие и същевременно предпоставка за потребителите да заложат натуралния вид, като това се превръща в синоним на здраве!

 

Значителното мнозинство от потребителите смята, че уникалната опаковка прави продукта значително по-привлекателен. Вероятно тук става дума за реакция на масовата пазарна хомогенност на хранителната промишленост, което подхранва интереса към продукти, които са в антитеза на гореспоменатото чрез добавяне на елемент на индивидуалност. С фокус към младото поколение до 25 години, най-желани са продуктите с откроен визуален дизайн, като 53% го приемат за предпоставка за закупуване на стоката