Тенденции за етикетите разчетени в данните за БВП и няколко растящи продуктови ниши
07/02/2018
Пазарна информация от FINAT и Лейбълс Тек
21/02/2018
Show all

Проучвания показват важността на етикетите и опаковките

важността на етикетите в бизнеса

Серия проучвания сочат степента, до която етикетите и опаковките играят ключова роля във взаимодействието на потребителите с брандовете.

Последните проучвания на Тетра Пак, Avery UK и Chief Marketing officer (CMO) Counsil, показват конкретни доказателства за значимостта на опаковките и етикетите за привличане на потребителското внимание и запазването на лоялността към бранда.

Според индекса на Тетра Пак за 2017 година, базиран на проведено проучване с KTNS, пакетирането на стоките има основна роля към по-голяма потребителска ангажираност. Докладът показва, че брандовете е нужно да се фокусират към онлайн базирана ангажираност посредством новата генерация от инфлуенсъри, т.нар. “Супер лидери”, които от своя страна пък представлят дигитална общност от млади хора, които веднъж ангажирани, стават застъпници на брандовете и са способни да разпространяват мнения и впечатления за марката.

Пакетирането може пък да се използва за засилване именно на гореспоменатата ангажираност. Например, дигиталните кодове, принтирани върху опаковките могат да повишат прозрачността на проследяването, което позволява на потребителите да получават информация директно от източника. Опаковката, от своя страна, може да бъде трансформирана в платформа за двупосочен поток на информацията, от където брандовете могат за запазват специфична и стойностна информация за потребителите си.

Александър Карвальо, директор на маркетинговия отдел на Тетра Пак споделя: “Дигиталното пакетиране на продуктите дава на собствениците на брандове директна връзка с потребителите си и то чрез най-важният комуникационен канал, а именно продукта. За да направим това реалност, иновираме в използването на добавена реалност и други дигитални технологии в процесите ни на опаковане, за да накараме нашите потребители, да са на гребена на вълната.”

Психологическо проучване от доставчика на офис продукти Avery UK, междувременно споменават за влиянието на етикетите, особено в моменти, когато говорим за взимането на решения и лоялността на крайния клиент. Робетейки в тясно сътрудничество с терапевти по поведенческа психотерапия, компанията дъщерно дружество на CCL Industries, тестват потребителския отзвук за етикети на малък бизнес.

Проучването е базирано на три научини подхода, да покажат кое прави един етикет успешен. За тази си цел те използват съвременни технологии, в котролирана лабораторна среда, които позволяват следенето на очите във всеки един момент и къде точно върху етикета е съсредоточено зрението. Три онлайн експеримента между 1108 британски граждани са проведени също за да покажат церебрални и поведенчески аспекти на етикетите, концентрирани върху продуктовото етикетиране, пощенски и етикети за доставка. Ревю от 159 страници на академична основа е третият подход проведен при изследването.

Потребителското внимание

Ключовите резултати включващи важността за задържане на погледа, посредством ярки цветове и големина на етикети карат потребителя да спре и да се загледа, докато удебелените линии, границите и шарките биват видени от 42 % повече от семплите етикети. Веднъж задържал се върху етикета, най-добрият начин да конвертираме потребителя в купувач, е да го накараме да мисли и да се ангажира с посланието на продукта или опаковката. Това може да бъде направено посредством емоциите, информацията, вземането на решения по възможно най-краткия път  и рабира се любопитството.

В допълнение, използването на множество етикети при изпращане на продукта, повишава позитивните емоции в крайния потребител, което пък от своя страна води до голяма вероятност той да се обвърже с продукта и респективно с марката, като направи повторна поръчка. Фактите сочат, че повечето етикети върху опаковката на продукта могат да повишат “обичата към продукта” с 129%, чувството за качество с 116%, желанието за поръчка с 113% и препоръките от уста на уста с цели 135%. Фиона Милис, маркетингов директор в Avery UK, споделя:  “Подозирахме, че науката зад дизайна на етикетите е в пъти повече от просто първата среща на потребителя с продукта. Така можем да заявим, че първостепенната важност на етикетите е водеща, когато искам да наложим малкия бизнес на пазара.”

Опаковките и дисплеите в магазините са много по-наблюдавани от потребителите, което води да по-висока успеваемост на марката в сравнение с използването на стандартните дигитални канали, като имейл маркетинг, реклама, PPC, по данни на CMO.

46% от отговорните за представянето на продукта, опаковката или етикета разделят маркетинговите си канали на физически и онлайн групи, позволяващи обособен фокус върху опаковките и етикетите. 66% от лидерите на маркетинговия пазар споделят, че потребителите са най-чувствителни, когато имат пряк досег с продукта, въз основа на консистентността и цветовите комбинации на продукта.

Докладът се основава на нови изследвания проведени от CMO Council, в партньорство с X-rite, Pantone, Esko, MediaBeacon и AVT, и включват данни от повече от 153 маркетингови директори. “Ако брандът не може да отговори бързо и то с добър контрол, то той би бил сметна за нерелевантен” казва Рон Войт, президент на X-RITE.
“Гъвкавостта е резултат от дигитализирането, автоматизирането и обединяването на процеси в цветовата работна среда, като така не се губят седмици, а цялата работа става готова за дни или дори за часове.

За повече информация или консултации, изпращайте своите въпроси на имейл адрес office@labelstech.com

Може да използвате и нашата контактна форма, за да се свържете с нас.