Какво е бъдещето на дигиталния печат?
16/01/2018
важността на етикетите в бизнеса
Проучвания показват важността на етикетите и опаковките
14/02/2018
Show all

Тенденции за етикетите разчетени в данните за БВП и няколко растящи продуктови ниши

Статистическите данни за БВП за четвъртото тримесечие на 2017 година все още не са на лице, но Европейската икономика отбелязва ръст от 2.2% за Евро зоната и 3.7% ръст в индустриалното производство (което е най-добрият индикатор за пазарното търсене на етикети). В рамките на Еврозоната, Испания и Франция, които до скоро заемаха челни позиции по ръст на БВП, тази година са изместени от Чехия и Полша, които отчитат ръст от 5% в индустриалното производство, като към настоящия момент и двете страни могат да се похвалят с над 10% ръст на БВП на годишна база . Този оздравителен растеж в рамките на Европа дава отзвук и в статистиките на FINAT, които доказват изключително добро развитие на индустриалните процеси и по-специално за търсенето на етикети за хранителната индустрия и технологичното развитие на променлива информация заложена в процеса на принтиране. FINAT също потвърждава, че този ръст на БВП е благодарение на развитието на Източно Европейските държави, и по-специално Румъния, Полша и Унгария.

Разделение

Ако има нещо, което бизнес лидерите от цял свят не обичат, то това определено е несигурността. И докато Европа, също като САЩ, показва добри икономически резултати през изминалата година, облаците на несигурността са разгърнати около два от най-динамичните региони. Единият от тях е Великобритания, която ще напусне Евро зоната на 29 март 2019 година. Това е датата, в която ако няма споразумение с европейските партньори по BREXIT, Обединеното Кралство ще напусне Европа и опашките от камиони очакващи митническо освобождаване на стоките, на Доувър и Кале, ще достигнат съответно до Лондон и Париж. Много от хората твърдят, че “по-мъдрият надделява”, но не винаги нещата са такива.

На срещатата на FINAT малко преди референдума за BREXIT, техен кореспондент комуникира с дама от Острова, която е тясно свързана с етикетната индустрия. На въпросът му какво би се случило със сухопътната граница в случай на BREXIT, тя отговоря лаконично, като споменава, те Великобритания е остров и няма сухопътни граници с Европа. Един референдум и две години по-късно, забравената граница между Северна Ирландия и Ирландия беше най-спорният въпрос в последния кръг от разговори в Брюксел. “Твърд” BREXIT (с Великобритания извън Европейския митнически съюз) би означавало “твърда” граница, между двете части на Ирландия. Не всеки от британската индустрия с производство на етикети е обезпокоен за BREXIT. Ян Кендал от UK`s Reflex Labels отбелязва, че неговата компания “се стреми да извлече максимума от BREXIT” и е “добре позиционирана, за да смекчат увеличението на разходите за суровини и да увеличат максимално новите глобални възможности, които ще се открият, след като Обединеното кралство е извън ЕС.

Но не всеки е толкова оптимистичен. 40 години иконимически интеграции окуражават изграждането на нови интра Европейски канали за доставка. Липсата на граници поощрява складови наличности, които етикетната и опъковъчната индустрия вече намира за нормални. Ако погледнем към мастилата за етикети, Великобританският производител Paragon зарежда значителна част от Великобритания и в същия момент е най-голям износител за Европа и останалата част от света. До тук добре! Но много от суровите материали за мастилата идващи именно от много от държавите в Европа, се подчиняват на строгите регулации на REACH. Дали производителите на мастила, скоро ще започната да произвеждат различни такива за потребителите в Обединеното кралство? Как ще се променят разходите за производителите? Великобритания има само две инсталации за производство на стикерни медии, по един за Avery Dennison и UPM Raflatac. Херма, основен играч в индустрията, не разполага с такива и доставя за Великобритания от Германия. Всички доставчици на етикети в Европа търгуват с документи, филми и завършени ролки, без да се притесняват за границите. Ако преговорите по BREXIT завършат с неуспех всичко това ще се промени. Главният потърпевш ще бъде Великобритания, и ще са необходими сериозни обещетения особено към Ирландия, която ще претърпи разтърсващи промени откъм търговия с останалите 27 страни от ЕС.

Друга от областите в ЕС, която е разтърсена от политически противоречия е Каталуния, която е икономически най-силната зона в рамките на Испания. Производителят на етикети Manter се ситуира в Северна Каталуния, а производители като Rotatek и Midi Maquinaria пък разположени в провинциалната част, които произвеждат ⅓ от самозалепващите етикетите за цяла Испания. Независимите кандидати формират най-голямата група след изборите през декември 2017 г. По време на размириците, които започнаха през октомври, 1300 каталунски компании преместиха седалищата си извън провинцията. Точно сега “интелигентните пари” се поставят на договорено споразумение, което вероятно дава на каталунците по-голяма автономия в рамките на обединена Испания.

Бирата също се издига

Докато консумацията на обикновена бира в общ мащаб намалява, крафт бирите вземат своето място под слънцето. Следвайки тенденцията, установена в Северна Америка, Европа вижда огромен ръст в занаятчийските пивоварни. В Европа тенденцията по изкарването на нов вид бира на пазара изглежда е реакция на концентрацията на различни марки на големи производители като Хайникен Карлсберг и други, които контролират 90% от световната пивоварна индустрия. Във Франция Националната асоцията на независимите пивовари през ноември 2017 година наброява 1250, повече от 600 за предходната година, с повече от 10000 различни бранда – повече от Белгия, домът на екзотичната бира. От британците, французите са наследили т.нар. Brewpubs, където на място пивоварите произвеждат и продават своята бира. Въпреки, че френските супермаркети продават такъв тип бира, основните места, на които се консумира напитката са хотелите, баровете и ресторантите. Всичко това означава, че са необходими къси серии от етикети, както и къси производствени процеси за дигиталните преси. Големи пивовари не закъсняват с отговора си. Веднага започват изкупуването на всяко малко производство и го поставят под корпоративната си шапка. Така те “оживотворяват” тази не толкова популярна ниша от пивоварния сектор. За разлика от стандартния си маркетингов подход, Хайникен избягват публичното да съобщят, че са горд собственик на Mort Subite – изключително популярна, с високо съдържание на алкохол, белгийска бира. За да не изостанат, AB Inbev, придобиват две крафт пивоварни – Camden Town и London Fields, и подготвят техния старт с микро пивоварни в Литва.
Тази тенденция определено може да не зарадва истинските почитатели на крафт бирата, но етикетни печатници с цифрови преси виждат голяма възможност в този сектор. И те не са единствените: големите имена в бутилирането и етикетирането са също заети с проектиране на бърза и гъвкава технология за обработка. Пазарният лидер Krones, базиран в Германия, предлага линии за бутилиране и етикетиране, за да може да приспособи почти всяка форма на бутилката и да може да използва самозалепващи етикети.

Mahou San Miguel твърдят, че произвеждат 70% от бирата продавана в Испания, но разбират, че оборудването им не е подходящо за производството на малки партиди. Така те призовваат Krones да помогнат с производството на малки серии бира. Според Франц Скек от Кронес Иберика “Компанията е разочарована от своите високо технологични линии и не е пригодила машините си за такива преходи. Новата линия, която инсталирахме в производството им гарантира максимално качество на бутилиране за малки партиди, като по този начин редуцират загуби на продукция и подобрява използването на енергия в компанията”

Какво може да бъде по-просто от етикета за сирене?

Всеки който смята, че маркетирането на млечни продукти за цял свят е лесен процес, може би просто не го е пробвал. Както Европейският съюз, така и Съединените щати налагат огромни тарифи за внос (средно 34% за ЕС и около 17% за САЩ). Така се намират много различни начини за запазване на локалното производство на млечни продукти. Различните правила за етикетиране на продукти също страдат от огромните тарифи, а и по този начин от разширяване на продуктовите си линии, което се оказва сложен и неефективен процес. Тъй като сирената могат да носят в редки случаи следи от салмонела, етикетирането изисква проследяване, не само за сиренето, но и за неговите съставки при производство, като се тръгне директно от източника на мляко.
Нещо повече, има няколко страни в света, които отстояват своите регулации за етикетиране. В Южна Африка например има изискване за по-голям шрифт върху етикетите на сирената. Ако желаете да изнасяте сирене за САЩ, то ще срещнете изключително големи затруднения и планини от документи, които се изискват от съответните държавни органи. Но ако смятате, че тези бюрократични правила в САЩ са изключително затормозяващи, то за ЕС са още по-строги. Ще ви покажем извадка от такава регулативна мярка:
“В допълнение към спазването на изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 относно предоставянето на информация за храните на потребителите Глава IV от приложение III, раздел IX от Регламент (ЕО) № 853/2004 изисква в случаите на продукти, произведени със сурово мляко, чийто производствен процес не включва топлинна обработка или физическо или химическо третиране, етикетът трябва ясно да показва думите ” със сурово мляко. “Суровото мляко се определя като мляко, произведено от секрецията на млечната жлеза на животните, отглеждани в стопанства …”
Става ясно, че етикетирането е изключително важна част от продукцията и е обуславяща за пазарната реализация на крайния продукт.

 

За повече информация или консултации, изпращайте своите въпроси на имейл адрес office@labelstech.com

Може да използвате и нашата контактна форма, за да се свържете с нас.